Panoge / Aerobika

Aerobika in Pilates

Splošno o športni aerobiki

Športna aerobika je ena od panog športne gimnastike, med katere uvrščamo še moško in žensko športno gimnastiko, ritmično gimnastiko, akrobatiko. Uveljavila se je po letu 1983, ko so ustanovili Mednarodno zvezo za aerobik. Od leta 1994 je Mednarodna zveza za aerobiko članica Mednarodne gimnastične zveze- FIG. Športna aerobika je mlada športna zvrst, ki se je v Sloveniji pojavila dve leti od včlanitve Mednarodne zveze za aerobiko v Mednarodno gimnastično zvezo in je povezana z prvim tekmovalnim pravilnikom, ki je izšel leta 1996.

Za športno aerobiko je značilno kontinuirano izvajanje zapletenih in visoko intenzivnih gibalnih struktur, povezanih v gibalne vzorce ob glasbeni spremljavi. Vsebuje pestro paleto osnovnih gibalnih struktur aerobike v povezavi s plesom in prvinami gimnastike. Raznolikost v znanju in sposobnostih otrok športnim pedagogom narekuje prilagojen izbor gibalnih vzorcev in obveznih prvin. Hkrati različne tekmovalne discipline (posamezniki, pari, trojice in skupine) omogočajo razdelitev vadečih v homogene skupine.

Aerobika kot panoga postaja zanimiva predvsem zaradi neizmerne množice oblik rekreativne skupinske vadbe, ki se dnevno razvijajo na trgu (hi-lo, TNZ, step, slide dance, move it, vodna aerobika,...). Za vadbo športne aerobike je potreben le prostor (največ 10mx10m) in športna oprema.

1.6.2020
32nd GYM FESTIVAL Trnava 2020 Trnava, Sloveška
32nd GYM FESTIVAL Trnava 2020 več >
5.6.2020