GZS /
Arhiv novic
Pošlji prijatelju Verzija za tisk

Arhiv novic

Filter:
10. april - dan čistega športa

10. april - dan čistega športa

10. april je Dan čistega športa (Play True Day) – dan, namenjen promociji čistega športa in poštenih športnikov. Letos bo zaradi razmer, ki nam jih narekuje epidemija Covid-19, nekoliko drugačen. Namesto praznovanja Dne čistega športa v sklopu športnih prireditev in dogodkov, smo se odločili za kampanjo na družabnih omrežjih. Svetovna protidopinška agencija WADA je pripravila različne predloge (okvirčke, zaobljube), ki smo jim mi dodali slovensko noto. Predloge in dodatne informacije so na voljo na naši spletni strani https://www.sloado.si/kategorija/ozavescanje-ptd

Vabimo vas, da skupaj pokažemo svetu, da v Sloveniji podpiramo čist, pošten in varen šport, zato vas prosimo, da delite informacijo med vse vaše športnike in člane spremljevalnega osebja in jih vzpodbudite, da delijo svojo fotografijo in/ali video na družabnih omrežjih.

7.4.2020
Delovanje GZS v času razglašene epidemije koronavirusa

Delovanje GZS v času razglašene epidemije koronavirusa

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo pisarna GZS od ponedeljka, 16. marca 2020, zaprta in ostaja zaprta do preklica. Po sprejetih ukrepih Športa Ljubljana je zaprt celoten objekt Gimnastičnega centra Ljubljana.

 Pisarna ostaja dosegljiva po telefonu 040 256 661 in preko elektronske pošte info@gimnasticna-zveza.si.

Ostanite varni in zdravi.

Kolektiv Gimnastične zveze Slovenije

13.3.2020
Telovadka Teja Belak v Bakuju s prvo oceno v finale preskoka

Telovadka Teja Belak v Bakuju s prvo oceno v finale preskoka

Baku, 12. marca (STA) - Slovenska telovadka Teja Belak, ki se še bori za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, je na svetovnem pokalu v Bakuju kvalifikacije opravila z odliko. Belakova ima na preskoku namreč prvo oceno 14,199 točke. V finalu najboljših preskoka bo poleg Belakove nastopila tudi Tjaša Kysselef, ki ima peti dosežek kvalifikacij (13,683).
"Današnja tekma je bila res super. Če bo tako tudi v sobotnem finalu, bo res krasno," je iz Azerbajdžana sporočil selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič.
"Teja je danes oba skoka skočila super, brez napak, Tjaša je imela nekaj težav pri prvem skoku, ampak je bila za danes vseeno dovolj dobra," je bil zadovoljen Mavrič in dodal, da si takšen razplet lahko samo želijo tudi v finalu.
Dobra vest za slovensko vrsto v boju za olimpijsko normo je tudi to, da se je Belakova že v kvalifikacijah znebila ene od glavnih tekmic za OI, Rusinje Marije Paseka, ki je pri enem od skokov padla in tako ostala zunaj finala najboljše osmerice.
V današnjih kvalifikacijah svetovnega pokala najvišje ravni sta se od Slovencev predstavila tudi Rok Klavora na parterju in Lucija Hribar na dvovišinski bradlji.
Enaintridesetletni Ljubljančan Klavora ima enajsto oceno kvalifikacij 13,933 in je tretja rezerva za finale, 18-letna Hribarjeva pa je dosegla 19. oceno na bradlji (11,466).
"Rok je danes res dobro tekmoval, lepo je prikazal sestavo na parterju. Če bi imel večjo težavnost sestave, bi lahko nastopil tudi med finalisti," pa je ocenil selektor moške vrste Sebastijan Piletič.
Kvalifikacije se bodo nadaljevale v petek, ko bo med drugim na konju z ročaji nastopil tudi najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj, v soboto in nedeljo sledijo finali po orodjih.
Je pa tekma v Bakuju zadnja za nekaj časa, saj je Mednarodna gimnastična zveza Fig v sredo med drugim tudi finale olimpijskih kvalifikacij, ki bi moral biti prihodnji teden v Dohi, zaradi poskusa zajezitve širjenja novega koronavirusa prestavila na junij.

© STA 2020

12.3.2020
Telovadci ta čas v Bakuju, na zadnjo postajo OI-kvalifikacij šele junija

Telovadci ta čas v Bakuju, na zadnjo postajo OI-kvalifikacij šele junija

Lozana, 11. marca (STA) - Mednarodna gimnastična zveza (Fig) je danes zaradi poskusa zajezitve širjenja okužb z novim koronavirusom bližnje tekme svetovnega pokala, kvalifikacije za poletne olimpijske igre v Tokiu, prestavila na junij. Zadnja postojanka olimpijskih kvalifikacij za specialiste, ki bi morala biti v Dohi prihodnji teden, bo po novem od 3. do 6. junija.
Slovenska gimnastična reprezentanca je sicer ta teden na predzadnji postojanki dveletnega cikla olimpijskih kvalifikacij v Bakuju, od koder je mislila odpotovati neposredno v Doho. Zdaj ta povezava odpade.
V Azerbajdžanu bodo Slovenijo zastopali Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Tjaša Kysselef, Lucija Hribar in edino še preostalo slovensko žezlo v boju za OI v Tokiu, Teja Belak. V četrtek in petek jih čakajo kvalifikacije, v soboto in nedeljo pa so na sporedu finalni nastopi.
Do zadnjih treh tekem kvalifikacij je imel sicer možnosti za olimpijski nastop tudi še Bertoncelj na konju z ročaji, a jih je dokončno zapravil na minulem svetovnem pokalu v Melbournu, ko se ni prebil skozi kvalifikacije.
Belakova pa je na preskoku še vedno v igri, da si mesto na olimpijskem turnirju zagotovi preko svetovnega pokala. Ali bo uspešna ali ne, bo dokončno znano v začetku junija, ko bo po novem na sporedu zadnji kvalifikacijski svetovni pokal za Tokio.
Mednarodna zveza Fig je poleg svetovnega pokala v športni gimnastiki v Dohi prestavila tudi aprilska svetovna pokala v ritmični gimnastiki oziroma trampolinu v italijanskih Pesaru na 5. do 7. junij ter Brescii na 19. do 20. junij.
Evropska gimnastična zveza UEG, v olimpijskem letu ni svetovnih, so pa na koledarju evropska prvenstva, za zdaj še ni odpovedala nobene tekme.
Prva večja je EP v ženski športni gimnastiki v Parizu, ki je na sporedu konec aprila. Francija je za zdaj sicer v poskusu omejitve širjenja virusa sars-cov-2 do 15. aprila omejila vse dogodke na največ 1000 gledalcev. Zveza UEG se bo dokončno o usodi EP v ženski ter tudi moški športni (Baku) in ritmični gimnastiki (Kijev) ter trampolinu (Göteborg) izjasnila do konca marca.

© STA 2020

11.3.2020
Priporočila v zvezi z ravnanji zaradi koronavirusa COVID-19

Priporočila v zvezi z ravnanji zaradi koronavirusa COVID-19

Spoštovani,

pretekli teden smo vam posredovali priporočili Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Komisije za medicino športa pri Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez.

Na omenjeno temo se je sestal Strokovni svet Gimnastične zveze Slovenije in obravnaval priporočila v zvezi z ravnanji zaradi koronavisua COVID-19.

Poleg upoštevanja priporočil obeh omenjenih organizacij, Gimnastična zveza Slovenije priporoča tudi:

  • preveritev smotrnosti udeležbe na tekmovanju oz. organiziranja tekmovanja. Slednje velja za tekmovanja v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje pod 500 ljudi. Za tekmovanja v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje nad 500 ljudi, je od 7. marca 2020 od 19. ure naprej v veljavi odredba o prepovedi zbiranja na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji.
  •  v primeru kazanja znakov obolelega stanja priporočamo obisk zdravnika in neudeležbo na treningih oz. tekmovanjih,
  •  redne sledenje priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za izobraževanje znanost in šport ter Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.

Gimnastična zveza Slovenije bo na društva posredovala tudi prejeta navodila in priporočila krovnih stanovskih organizacij FIG in UEG.

Priporočamo predvsem trezen razmislek na podlagi strokovnih in preverjenih informacij.

9.3.2020
 Telovadke danes v Melbournu solidne, a premalo za finale

Telovadke danes v Melbournu solidne, a premalo za finale

Melbourne, 21. februarja (STA) - Potem ko sta si slovenski telovadki Teja Belak in Tjaša Kysselef prvi dan svetovnega pokala v Melbournu, kvalifikacij za olimpijske igre v Tokiu, na preskoku pritelovadili finale, so telovadke današnje nastope oddelale solidno, a za preboj med najboljših osem po posameznih orodjih ni bilo dovolj.
Belakova, ki s finalom na preskoku še ostaja v igri tudi za poletne olimpijske igre, je danes nastopila še v kvalifikacijah gredi in z oceno 11,066 točke zasedla 15. mesto, Kysselefova je bila na tem orodju 14. (11,266).
V kvalifikacijah parterja, ki jih je dobila ameriška zvezdnica Jade Carey, najboljša že na preskoku, je bila Slovenka Lucija Hribar (11,766) 13., Kysselefova (11,000) pa na tem orodju 16.
Tako Belakovo kot Kysselefovo v soboto čaka nastop v finalu najboljše osmerice preskoka. Medtem ko ima Kysselefova lažja skoka, tako da se ne more vmešati v boj za odličja, pa ima Belakova ob idealnem razpletu tudi na peti celini možnosti za zmagovalni oder.
"V finale se je prebilo osem telovadk ožjega svetovnega vrha, le Tjaša ima nekoliko lažja skoka. Ne vem? Za medaljo je bolj malo verjetnosti, ampak se bomo borili," iz Melbourna obljublja selektor ženske vrste Andrej Mavrič.
In če je Belakova še ohranila možnosti za olimpijski nastop, pa se je od njega že moral posloviti Sašo Bertoncelj na konju z ročaji.
Bertoncelj je prvi dan tekmovanja svojo sestavo z izhodiščno vrednostjo 15,700 točke opravil solidno, a s preveč očitnimi manjšimi napakami, tako da je ostal zunaj finala najboljše osmerice na desetem mestu, kar je že takoj pomenilo slovo od olimpijskih sanj.
Prvi dan finalov v Melbournu se bo začel ob 8. uri po srednjeevropskem času.

© STA 2020

21.2.2020
Belakova še v igri, Bertoncelj si je že zaprl vrata na OI

Belakova še v igri, Bertoncelj si je že zaprl vrata na OI

Melbourne, 20. februarja (STA) - Slovenska telovadka Teja Belak je bila uspešna v kvalifikacijah svetovnega pokala v Melbournu, druge od zadnjih štirih postojank olimpijskih kvalifikacij za Tokio. Belakova se je na preskoku kljub težavam pri enem od skokov s 13,849 točke kot sedma uvrstila v sobotni finale. Medtem pa si je Sašo Bertoncelj na konju z ročaji že zaprl pot na OI.
Poleg Belakove, Ljubljančanka se bo v petek predstavila še v kvalifikacijah na gredi, si je finale preskoka z osmo oceno (13,733 točke) pritelovadila tudi Tjaša Kysselef, medtem ko je bila Lucija Hribar na dvovišinski bradlji 12. z oceno 11,966.
Najboljšo oceno preskoka ima po pričakovanjih gimnastična zvezdnica Jade Carey, z ameriško ekipo svetovna prvakinja z zadnjega prvenstva jeseni v Stuttgartu, ter svetovna podprvakinja na preskoku 2017 in 2019, ki je prejela povprečje 15,049 točke.
In če so telovadke danes dobro opravile svojo nalogo, pa se je zalomilo izkušenemu Bertonclju, ki si je po ponesrečenem nastopu že zaprl tudi vrata za pot v olimpijski Tokio.
Bertoncelj je svojo sestavo z izhodiščno vrednostjo 15,700 točke opravil solidno, a s preveč očitnimi manjšimi napakami, tako da je z oceno 13,733 točke ostal zunaj finala najboljše osmerice na desetem mestu.
"Seveda, Saševa ocena je povsem korektna, nimamo se kaj pritoževati. Vajo je opravil brez večjih napak, ni bila idealna, a te manjše napake so ga stale finala," je iz Melbourna sporočil selektor moške vrste Sebastijan Piletič, ki je dodal, da je s tem tudi konec upov na olimpijski nastop.
"Škoda. Že samo, če bi seskok naredil, kot zna, bi bil danes v kvalifikacijah nekje med tretjim in petim mestom," je dejal Piletič in dodal: "Sašo je res trdo treniral, zelo je garal in vso svojo energijo je usmeril v te kvalifikacije. Poskusili smo, dali vse od sebe, a se ni izšlo."
Zdaj Bertonclja marca čakata še dve kvalifikacijski tekmi za OI, v Dohi in Bakuju, a možnosti za olimpijski nastop nima več. Glavni vrhunec sezone zanj bo tako v olimpijskem letu, ko ni svetovnega prvenstva ali evropskih iger, spomladansko evropsko prvenstvo, ki bo za moške od 27. do 31. maja v Bakuju.
V Melbournu v petek čakajo kvalifikacije še Belakovo na gredi, Kysselefovo na gredi in parterju ter Hribarjevo na parterju.

© STA 2020

20.2.2020
Regijska srečanja GZS in njenih članic

Regijska srečanja GZS in njenih članic

Spoštovani,

v novem letu 2020 si na Gimnastični zvezi Slovenije želimo izboljšati naše delovanje. Med ključne stebre za uspešno dosego tega cilja nedvomno sodi tvorno sodelovanje med Gimnastično zvezo Slovenije in njenimi članicami. V ta namen se želimo srečati z vami, v vašem domačem okolju, na regijskih sestankih, v manj formalnem okolju in prisluhniti vam, članicam.

Na sestankih bosta kot predstavnika Gimnastične zveze Slovenije prisotna g. Aljaž Pegan, podpredsednik Gimnastične zveze Slovenije za stike z regijami in ga. Špela Hus, izvršna direktorica Gimnastične zveze Slovenije. Vljudno vas vabimo, da se udeležite regijskega srečanja v enem izmed spodaj navedenih terminov, ki najbolje ustreza vaši razpoložljivosti.

Vsa srečanja bodo potekala ob 18. uri, v naslednjih krajih:

  • Koper sreda, 12. februar 2020, Športni klub Salto Koper, Sermin 71 b.
  • Nova Gorica, četrtek, 13. februar 2020, Mladinski center Nova Gorica, Bazoviška ulica 4.
  • Novo mesto, torek, 3. marec 2020, Gostilna in slaščičarna Jakše, Drska 44.
  • Maribor, četrtek, 5. marec 2020, ŠD Studenci, Na Poljanah 20.
  • Ljubljana, ponedeljek, 9. marec 2020, Gimnastični center Ljubljana, Koprska ulica 29.

Vljudno vas prosimo, da potrdite svojo prisotnost vsaj tri dni pred dogovorjenim srečanjem na elektronski naslov info@gimnasticna-zveza.si.

 

11.2.2020
Bertoncelj, Belakova in Vedenejeva najboljši po izboru GZS

Bertoncelj, Belakova in Vedenejeva najboljši po izboru GZS

Ljubljana, 25. januarja (STA) - Gimnastična zveza Slovenije (GZS) je danes v Ljubljani ob robu tradicionalnega kongresa nagradila tudi svoje najuspešnejše športnike, društva in športne delavce. Po pričakovanjih so v absolutni kategoriji nagrade za najboljše v minulem letu prejeli telovadca Teja Belak in Sašo Bertoncelj ter ritmičarka Jekaterina Vedenejeva.

27.1.2020
Dobrodelno zbiranje sredstev

Dobrodelno zbiranje sredstev

Spoštovani,

Na Gimnastično zvezo Slovenije se je obrnil en naših najboljših športnikov, Sašo Bertoncelj, ki je za izdal koledar za leto 2020.

Podal je predlog z dobrodelno noto, kjer lahko njegov koledar kupite tudi vi, zbrana sredstva pa bodo namenjena mladinskim programom. Mladim gimnastičarjem in gimnastičarkam lahko pomagate z nakupom koledarja, ki stane 20 EUR.

 

 

 

 

 

 

 

Naročila sprejemamo do četrtka, 9. januarja 2020, na sledeči povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfsUbA17y9_5jxpiz3_iJstyyG4VFFYqMmFK1nfBqk8u6GCQA/viewform?vc=0&c=0&w=1 medtem ko si koledar lahko ogledate na Saševi Facebook strani.

 
3.1.2020
1 2 3 4 5  ... 
Prihajajoči dogodki
11.4.2020
Pokal Narodni dom 2020 Gimnastični center Ljubljana, Koprska 29
Pokal Narodni dom 2020 več >
11.4.2020
Koper
Pokal Kopra 2020 več >
18.4.2020
Pokal Partizan Vič 2020 Gimnastični center Ljubljana, Koprska 29
Pokal Partizan Vič 2020 več >
18.4.2020
Prvenstvena tekma Šiške 2020 ŠD GIB Šiška, Ljubljana
Prvenstvena tekma Šiške 2020 več >
Arhiv dog.: Prihodnji • Pretekli
Sponzorji

Športna Loterija Slovenije


Incertus d.o.o.


MERKUR trgovina, d.o.o.


Elektronsko pismo Pošte Slovenije d.o.o.


STARIM


PETROL D.D.


Telekom Slovenije d.d.


Zavarovalnica Triglav d.d.


Inštitut za medicino in šport (IMŠ)


Imagine d.o.o.


BTC d.d.


Programe GZS sofinincirata

Olimpijski komite Slovenije


Fundacija za šport


Ministrstvo za šolstvo in šport