Klavora prvo ime slovenske vrste v Sombotelu

Ljubljana, 30. septembra (STA) - Konec tedna bo Madžarska gostila prvo večje gimnastično tekmovanje v svetu po marčevski prekinitvi zaradi koronavirusa. Svetovni izziv v Sombotelu se bo začel s petkovimi kvalifikacijami, v soboto in nedeljo sledijo finali po orodjih. Prvo ime slovenske odprave bo Rok Klavora, manjkali pa bodo Sašo Bertoncelj, Teja Belak in Tjaša Kysselef.
Svetovni pokal v Sombotelu ima dolgo tradicijo. Potem ko so zaradi koronavirusne pandemije spomladi in jeseni odpadla skoraj vsa tekmovanja, so madžarski prireditelji vztrajali. Udeležencem so sicer naložili nekaj pogojev, ki jih morajo izpolniti - med njimi dva zaporedna negativna testa v 48 urah na virus sars-cov-2, ne starejša od petih dni -, a na tekmo bo kljub temu prišla pisana paleta telovadcev.
Zanje bo to namreč prvo in morda tudi edino večje tekmovanje letos, saj Evropska gimnastika (UEG) v nasprotju z napovedmi še zdaj ni sporočila končne usode evropskih prvenstev v moški in ženski športni gimnastiki. Za zdaj je zeleno luč dobilo le EP v ritmiki novembra v Kijevu, pri čemer pa ne bo štelo za olimpijske kvalifikacije.
Slovenska moška vrsta se na Madžarsko odpravlja brez najboljšega telovadca Saša Bertonclja, ki bo v istem terminu nastopal za svoj nemški klub na treh zaporednih tekmah nemške lige. Ob Klavori bodo tako slovenske barve na svetovnem izzivu zastopali še Jure Weingerl (parter), Luka Kišek, Jure Pavlica (oba konj z ročaji) in Luka Bojanc (krogi).
Selektor Sebastijan Piletič pravi, da vsi že imajo izkušnje z velikih tekmovanj, a glede na leto covida-19 posebnih pričakovanj v slovenski vrsti ne gojijo. Klavora, ki že ima zmagi na parterju s svetovnih pokalov, seveda meri najprej na finale, preostali fantje bodo po besedah selektorja poskušali pokazati sestave po najboljših močeh.
"Kakšnih posebnih ciljev ne moremo imeti, saj ne vemo, kdo bo na tekmo prišel, niti tega, kako je pripravljen. Za nas je najpomembnejše, da razbijemo to monotonost vsakodnevnih treningov. Fantje morajo imeti tekmo. Za vse z izjemo Klavore pa bo to sploh prva letošnja," je uvodoma za STA povedal Piletič, ki pravi, da je ekipa vseeno dobro pripravljena.
"Fantje so dobro trenirali, nikakor ne gremo na Madžarsko nepripravljeni. Zame je najpomembneje, da pokažejo svoje sestave, kot je treba. Ne morem pa od njih zahtevati vrhunca forme, saj za to raven potrebuješ prej vsaj nekaj tekmovanj," je dodal selektor moške vrste, ki pa bo na Madžarskem brez prvega aduta Bertonclja.
"Sašo potrebuje tekme. A zanj je trenutno res vseeno, kakšne. Zato sva se odločila, da je bolje, če gre v Nemčijo zastopat barve kluba v nemški ligi. Tam bo ostal dva tedna in v tem času imel tri zaporedne tekme. Poleg tega je sprostil eno mesto Slovenije za svetovni pokal, tako da lahko v Sombotel peljemo enega mladega telovadca več."
Selektor ženske vrste Andrej Mavrič pa ima povsem drugačne skrbi, saj so žensko vrsto zdesetkale poškodbe, tako da bo na Madžarsko odpotovala le Zala Bedenik.
"Trenutno so vse tri naše najboljše telovadke 'out'. Tjaša (Kysselef, op. STA) je imela septembra operacijo gležnja, tako da bo po zdravniških ocenah okrevala pol leta, Tejo (Belak, op. STA) boli noga in ta čas intenzivno hodi na terapije, Lucija (Hribar, op. STA) pa ima težave z že operirano ramo in mora ta čas prav tako mirovati, a jo kmalu čaka nov zdravniški pregled in upamo, da bo lahko spet začela normalno trenirati," je o težavah ženske ekipe za STA dejal Mavrič.
Kvalifikacije so na sporedu v petek od 15. ure naprej, v soboto in nedeljo pa so ob isti uri na vrsti še finali po orodjih najboljše osmerice.
2020-09-30/13:01
zza/jz