Podgorškova in Vedenejeva v Baku z visokim ciljem

Na letošnjem 35. EP bodo kronali le najboljšo ekipo ter podelili odličja za finale s posameznimi rekviziti in ker Slovenija nima mladinske skupinske sestave (v točkovni zbir se šteje najboljših osem članskih sestav ter dve mladinski skupinski), v ekipnem tekmovanju ne bo nastopila. V Azerbajdžan bosta tako odpotovali le dve telovadki, Podgorškova in Vedenejeva, ki po dosežkih precej odstopata od preostalih slovenskih ritmičark.

Cilj obeh je zato uvrstitev v "top 24" - štejejo najboljše tri sestave od štirih možnih -, kar bi Sloveniji prineslo mesto tudi na zaprtem EP v olimpijskem letu 2020, ki bo v Kijevu.

"Naš prvi cilj je uvrstitev med najboljših 24 tekmovalk in s tem preboj na naslednje zaprto evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Kijevu. Naša želja je, da bi obe prišli do tega dosežka, saj imata obe glede na uspešna tekmovanja to sezono realne možnosti, da uresničita cilj. Seveda ob dobri izvedbi sestav. A tudi z enim dosežkom v top 24 bomo zadovoljni. Žal Slovenija nima mladinske skupinske sestave, za kar je glavni razlog pomanjkanje financ. To ostaja naš cilj za naslednje prvenstvo," je pojasnila predsednica strokovnega odbora slovenske ritmike in trenerka Lena Jakubovska, ki bo v torek v Baku odpotovala v vlogi mednarodne sodnice.

Komaj 17-letna Podgorškova bo prvič nastopila na EP, čeprav ima za pasom že dve svetovni prvenstvi. "Zagotovo bo malo več treme, saj gre le za prvi nastop. Moj glavni cilj je uvrstitev na zaprto evropsko prvenstvo 2020. Prvenstvo v Bakuju sem pričakala dobro pripravljena, še sploh, če se ozrem na minule tekme," je dejala mlada telovadka.

Medtem pa izkušene, 24-letne Vedenejeve, ki bo prav tako prvič nastopila na EP, saj je šele lansko poletje prejela slovenski potni list, tudi tokrat ni bilo na novinarski konferenci, ker se s svojo rusko trenerko na EP že pripravlja v Bakuju, zato je v njenem imenu spregovoril predsednik njenega novega kluba v Sloveniji, nekdanji vrhunski gimnastični šampion, Mitja Petkovšek.

"Katja se dobro počuti, super trenira. Udeležila se je priprav najprej v Moskvi, zdaj pa v Bakuju na prizorišču prvenstva. Tudi ona gre na tekmo s super popotnico odličnih rezultatov s prejšnjih svetovnih pokalov. Ko jo vprašamo, kaj si želi, vedno odgovori, da si želi Slovenijo predstaviti v najboljši luči, konkretnejših rezultatov pa noče napovedovati, saj pravi, da je ritmična gimnastika preveč subjektiven šport," je dejal Petkovšek in dodal: "Zame, kot predstavnika njenega kluba v Sloveniji, pa bi bilo zelo pomembno s promocijskega vidika, da se Jekaterina tako kot Aleksandra uvrsti med najboljše, ki bodo lahko nastopile tudi prihodnje leto na prestižnem EP."

Tekmovalkama je srečo zaželel tudi legendarni slovenski telovadec Miro Cerar, s 30 kolajnami z največjih tekmovanj najuspešnejši